כל מה שאתם צריכים לדעת על צוואה הדדית

מה זה צוואה הדדית?

צוואה הדדית היא כלי משפטי שקיים בחוק הירושה, ומאפשר לבני הזוג לקבוע צוואה מוסכמת במשותף – במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים – כך שההנחה היא שתוכנה של צוואת בן הזוג האחד מסתמך על תוכן צוואת בן הזוג השני. במובן הזה, שתי הצוואות תלויות זו בזו, ולמצב זה השלכות משפטיות שונות, אשר כדאי לדעת כאשר מבקשים לערוך צוואה הדדית או לחלק ירושה מכוח צוואה הדדית.
במילים אחרות, בצוואה הדדית היא הסכמה משותפת של בני הזוג: כל אחד מהם מצווה את הרכוש שלו, או את חלקו ברכוש המשותף, באופן שמתאים למה שהשני כתב בצוואה שלו. למשל – אם אחד מבני הזוג כותב שהכול עובר לבן הזוג השני ורק אחרי מותו לילדים – גם השני עושה אותו דבר.


למשרדנו ניסיון רב בעריכת צוואות הדדיות. מוזמנים לפנות בטל' 077-8051800.

צוואה הדדית – נוסח, כתיבה ותנאים

צוואה הדדית יכולה להיערך בכתב יד, ויכולה להיערך בצורה מסודרת על ידי עורך דין לענייני ירושה על מנת למנוע מצב של מחלוקות פרשניות בעתיד. הצוואה ההדדית יכולה להיערך על גבי מסמך או אחד עליו חותמים בני הזוג, או באמצעות שני מסמכים המפנים זה לזה. כתיבת צוואה הדדית צריכה להיעשות על ידי בני הזוג. על מנת שצוואה תחשב להדדית, יש צורך בכך שהצוואות תכתבנה מכוח הסתמכות הדדית זו על זו.

צוואה הדדית, ככל צוואה, יכולה לקבוע את רצון המצווים כראות עיניהם. במובן הזה, אין חובה שהצוואה ההדדית בהכרח תהא סימטרית – ייתכן כי בן זוג א' יקבע כי במותו רכושו יעבור לבן זוגו, ובן זוג ב' יקבע כי במותו כל רכושו יעבור לילדיהם המשותפים. בכל מקרה שבו יש אינדיקציה בצוואה לכך שהצוואות הן תלויות זו בזו ומבוססות על הסתמכות הדדית – זו תהא צוואה הדדית. 

צוואה הדדית יכולה להתייחס לסוגים שונים של נכסים. הצוואה יכולה להתייחס לנכסים שמוחזקים בידי שני בני הזוג, לנכסים שמוחזקים בידי אחד מבני הזוג, לנכסים אשר יירכשו על ידי בני הזוג בעתיד ולנכסים שאחד מהם יירש מהשני במותו. 

דוגמת צוואה הדדית או נוסח צוואה הדדית להורדה ניתן למצוא באינטרנט בקלות. יחד עם זאת, מומלץ לא להעתיק צוואה הדדית לדוגמא, אלא להיעזר בשירותי עורך דין צוואה אשר יסייע לנסח צוואה מדויקת לבני הזוג ולמצבם, בצורה שתהיה מתאימה לנסיבות העניין, למבנה המשפחתי הייחודי של כל זוג, ולנכסים המצויים ברשות בני הזוג הספציפיים. 

צוואה הדדית – חוק הירושה

המבנה המשפטי של צוואה הדדית נולד בשנת 2005 עם תיקון חוק הירושה תשכ"ה-1965. צוואה הדדית, האפשרות לעשותה והדינים לגביה מעוגנים בסעיף 8א לחוק הירושה. הסעיף קובע בקצרה את האפשרות לערוך צוואות הדדיות, ואת האפשרויות הנוגעות לביטול או שינוי שלהן, בהן נדון בהמשך. 

צוואה הדדית לפני 2005 לא הייתה מבנה משפטי קיים, ועל כן בית המשפט העליון קבע כי צוואות הדדיות שנערכו לפני שנת 2005 – שנת התיקון של חוק הירושה – נחשבות לצוואות רגילות, והן ניתנות לביטול ולשינוי, ואינן מבוססות על הסתמכות הצדדים זה על זה ברמה המשפטית.

מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית?

ההבדל המרכזי בין צוואה הדדית לבין צוואה רגילה, באה לידי ביטוי במיוחד במקרים בהם יש צורך לערוך שינוי צוואה הדדית לאחר מות המוריש. בעוד צוואה רגילה אדם יכול לשנות לאורך כל חייו, ואין דבר אשר יכול למנוע מהמצווה להגשים את רצונו בצוואתו כל עוד הוא חי, צוואה הדדית עשויה להגביל את היכולת של המצווה לשנות את צוואתו, ובכך נדון בהמשך. 

בהקשר זה, כדאי להבחין בין צוואות הדדיות לבין צוואה משותפת. צוואה משותפת היא צוואה רגילה, ככל צוואה, שכל עניינה היא שבני הזוג ערכו אותה במשותף, והסכימו על התוכן שלה. לעומת זאת, צוואה הדדית יכולה להיערך בשתי צוואות נפרדות, אשר שונות אף בתוכנן, אך הן מבוססות על הנחת ההסתמכות זו על זו. דהיינו, ייתכן בהחלט מצב שבו יש צוואה הדדית משותפת, אך לא כל צוואה הדדית היא צוואה משותפת.

צוואה הדדית

צוואה משותפת

צוואה או צוואות שבני הזוג ערכו במשותף, תוך הסתמכות זה על צוואתו של זה. 

צוואה אשר נערכה על ידי בני הזוג במשותף, תוך הסכמה על תוכנה.

צוואות בני הזוג לא חייבות להיות זהות, ולא חייבות להיערך במסמך אחד

צוואות בני הזוג חייבות להיות זהות, ולהיערך במסמך אחד

צוואות בני הזוג מבוססות על הסתמכות זו על זו.

צוואות בני הזוג אינן מבוססות על הסתמכות זו על זו. 

היתרון המרכזי של עריכת צוואה הדדית, היא בכך שהיא מאפשרת לייצר וודאות משפטית בעבור בני הזוג, כך שלאחר מותם, בין הזוג יוכל להשתמש ברכוש שירש בהתאם לרצונו של בן הזוג המוריש. צוואות הדדיות אינן מתאימות לכל זוג, אלא רק לזוגות אשר באופן מלא רואים עין בעין וחיים בהרמוניה כלכלית מלאה.

שינוי צוואה הדדית

על פי סעיף 36(ב) לחוק הירושה, בצוואה רגילה, כל צוואה מאוחרת מבטלת צוואה שקודמת לה. לעומת זאת, בצוואה הדדית, חל סעיף 8א, שאיננו מאפשר ביטול או שינוי של צוואה הדדית. במקרים בהם שני בני הזוג בחיים, והסכימו על שינוי הצוואה ההדדית יחד, אין בעיה לערוך שינוי בצוואה הדדית. שינוי הצוואה יכול להיערך גם ללא הסכמת בן הזוג השני, כאשר שני בני הזוג בחיים, אם אחד מבני הזוג שולח הודעה לשני על ביטול הצוואה ההדדית. במקרה האחרון, שתי הצוואות תבוטלנה ולא תהיינה תקפות יותר.

הסיטואציה מסתבכת במקרים בהם יש רצון לערוך שינוי או ביטול צוואה הדדית לאחר מות אחד מבני הזוג. במקרים של ביטול או שינוי צוואה הדדית לאחר פטירה, יחול סעיף 8א(ב)(2) לחוק הירושה. על פי הסעיף, יש להבחין בין שתי סיטואציות – מקרה שבו העיזבון כבר חולק ומקרה שבו העיזבון טרם חולק. 

אם העיזבון של בן הזוג הנפטר טרם חולק, בן הזוג אשר מבקש לבטל את צוואתו, נדרש לוותר על כל רכושו מכוח עיזבון של בן הזוג הנפטר. במקרה הזה, אסור שהוויתור יזכה את ילדיו או אחיו של המוריש. כלומר, אסור שהוויתור של בן הזוג שנותר בחיים על מנתו בירושה, תביא להגדלת הירושה לה יזכו ילדיו או אחיו של המוריש. 

אם העיזבון של בן הזוג הנפטר כבר חולק, בן הזוג שנותר בחיים ומבקש ביטול צוואה הדדית מחויב להשיב לעיזבון את כל הרכוש שזכה בו כתוצאה מהצוואה ההדדית. במקרים כזה, אם לא ניתן להשיב את מה שניתן על פי העיזבון, יש להשיב את שווי מה שניתן על פי צוואה הדדית. דוגמא לכך, למשל, היא במקרה שהעיזבון קבע כי בן הזוג יוכל להתגורר בנכס ללא תשלום שכירות, ולא ניתן להשיב את המגורים עצמם, יצטרך בן הזוג שמבקש לבטל את הצוואה להשיב לעיזבון את שווי השכירות של הנכס על משך כל תקופת המגורים בו. 

התנגדות לצוואה הדדית יכולה להיעשות כמו התנגדות לכל צוואה אחרת, על ידי בן הזוג שנותר בחיים, ילדי בני הזוג או יורשים פוטנציאליים אחרים. על המתנגד להגיש את התנגדותו, בהתאם להוראות החוק, לרשם לענייני ירושה, בטרם מתן צו קיום לצוואה ההדדית.

בני הזוג רשאים להתנות על הוראות החוק בהקשר הזה, ולקבוע תנאים שונים לביטול ולשינוי הצוואה ההדדית, לאחר ובטרם מותו של אחד הצדדים. עם זאת, בני הזוג אינם רשאים לקבוע בצוואה ההדדית, שהיא בלתי ניתנת לשינוי לעולם, אף במהלך חייהם של שני בני הזוג. המטרה של הוראה זו היא למנוע מצב שבו יכבלו את עצמם בני הזוג בצוואה על אף שיש אפשרות לשנותה, שכן בני הזוג שניהם עדיין בחיים. 

צוואה הדדית חסרונות

עריכת צוואה הדדית עשויה להיות כלי יעיל וחיוני לבני זוג, על מנת לחלק את עזבונם ולהבטיח את עתידם. עם זאת, יש גם במבנה של צוואה הדדית מחיר. הקושי המרכזי במקרים של צוואה הדדית, הוא שלעתים מתעוררים קשיים שונים, אשר בני הזוג לא יכלו לצפות, ומחייבים שינוי של הצוואה. כך, פשיטת רגל, מחלה או צורך אחר עשויים להיות מהמורות בלתי צפויות, אשר עשויות להשפיע על שיקול הדעת הכלכלי של בני הזוג. 

עם זאת, כאמור, במקרים בהם מדובר בצוואה הדדית, לשינוי של הצוואה ההדדית לאחר מותו של אחד מבני הזוג יש מחיר. צוואה הדדית, אם כן, במקרה כזה, עשויה להביא לתוצאות קשות עבור בני הזוג, אשר יהיו כבולים וחסרי יכולת לערוך שינויים בהסכמות כלכליות שערכו לפני עשרות שנים. 

אם כן, עריכת צוואה הדדית אפקטיבית איננה משימה פשוטה, והיא דורשת ניסיון וידע משפטיים. משכך, מומלץ לבצעה בלווי מקצועי ומשפטי. לאור הניסיון ארוך השנים שלנו בכתיבה וחלוקת רכוש על פי צוואות הדדיות, אנו נשמח לסייע לכם בתהליך וקוראים לכם לפנות אלינו. אנחנו נוכל לסייע לכם לנסח צוואה הדדית אשר תתאים בדיוק לנסיבות חייכם, לנכסיכם ולמשפחתכם, באופן בהיר וברור, כדי למנוע ריבוי פרשנויות בעתיד, שעלול להוביל לקשיים, התדיינויות וסכסוכים משפטיים.

עורך דין צוואה הדדית: מחיר ופרטים נוספים

עריכת צוואה הדדית מעלה לעיתים שאלות משפטיות מורכבות, הנוגעות לא רק לאופן הניסוח וההורשה, אלא גם למידת מעורבותו של עורך הדין המלווה את ההליך. ככלל, עורך דין צוואה, משמש כשליח של המצווה ופועל בשליחותו ומטעמו (ראו פס"ד בת"ע 6519-11-14 פלוני נ' אלמוני). מאחר שצוואות הדדיות נכתבות בדרך כלל במקביל ולפי עקרון ההסתמכות ההדדית, נדרש ליווי משפטי מקצועי וזהיר, הכולל ייעוץ אישי לשני בני הזוג, ניסוח מסודר והקפדה על הוראות החוק. 

במהלך עריכת צוואה הדדית, עורך הדין פועל עבור שני בני הזוג במשותף, ומחויב למתן ייעוץ זהה והוגן לשניהם. מעורבות זו עשויה להשליך על תוקף הצוואה, בייחוד כאשר נדרשת עדותו של עורך הדין במקרה של מחלוקת משפטית בעתיד.

מחיר לעריכת צוואה הדדית משתנה בהתאם למורכבות המקרה, מספר הנכסים והאם מתווספים לה הוראות מיוחדות כמו הסדרי "יורש אחר יורש" או תנאים מתלים. ברוב המקרים, המחיר עבור עריכת צוואה הדדית מקצועית אצל עורך דין נע בטווח של 2,000–5,000 ש"ח, וכולל ייעוץ משפטי אישי, ניסוח הצוואות והחתמה פורמלית בפני עדים. 

אצלנו תוכלו לקבל עריכת צוואה הדדית במחיר משתלם במיוחד. מדובר במחיר הוגן, על הצד הנמוך של הסקאלה שצוינה לעיל, מתוך הבנה ורצון שכל אדם באשר הוא יוכל לערוך צוואה הדדית עם בן או בת זוגו. 

ליווי משפטי מדויק בעת עריכת צוואה הדדית עשוי למנוע סכסוכים עתידיים בין יורשים ולהבטיח את כיבוד רצון בני הזוג. לכן, גם אם ניתן למצוא נוסחים לדוגמה באינטרנט, מומלץ שלא להסתפק בכך – ולבחור בליווי של עורך דין ירושה המנוסה בתחום.

מי יכול לערוך צוואה הדדית?

כל בני זוג רשאים לערוך צוואה הדדית. ידועים בציבור כמו גם זוגות נשואים, יכולים לערוך ביניהם על פי חוק הירושה צוואה הדדית. עם זאת, אם שני בני הזוג אינם ידועים בציבור או לחילופין נשואים, הם אינם יכולים לערוך צוואה הדדית ביניהם.

במקרה כזה, לביטול הצוואה ההדדית לא יהא תוקף משפטי. כלומר, הצוואה ההדדית תמשיך לחול ולחייב את העיזבון, אף בניגוד לרצון המצווה. הוראה זו היא חריגה מאוד בחוק הירושה, שכן היא מנוגדת לערך העליון בדיני הירושה של כיבוד רצון המוריש. במקרה כזה, דיני הירושה מבקשים להגן על הסתמכות בן הזוג השני, על חשבון רצונו של הנפטר.

פעמים רבות צוואות הדדיות ייקבעו הסדר של "יורש אחר יורש" – כלומר, שבן הזוג הנותר בחיים יירש את כל רכושו של בן הזוג הנפטר, ובמותו יעביר חלק מרכושו לילדיהם, על פי כללי חלוקה קבועים מראש. כלומר, במקרה כזה נקבע הסדר שקובע "סדר ירושה" – קודם בן הזוג שנותר בחיים, ולאחר מכן הילדים היורשים. במקרה כזה, בן הזוג שנותר בחיים איננו רשאי לעשות כל שימוש בנכסים באופן שייפגע ביכולת של היורש הבא בתור אחר לרשת את הנכסים.

צרו קשר לייעוץ חינם!
מלאו את טופס יצירת הקשר שלנו עכשיו

אנו מצפים לשמוע ממך וללמוד עוד על השאיפות שלך. אל תהססו לפנות אלינו עוד היום ולעשות את הצעד הראשון לעבר עתיד מזהיר!

עוד משירותי המשרד
עריכת צוואה
מקצועית
התנגדות
לצוואה
הגנה על
צוואה
יפוי כוח מתמשך
מתמשך
נדל"ן
הסכמי מכר
הסכם
ממון