דף הבית » סוגי צוואות
דיני הירושה והצוואה הם דינים סבוכים ומורכבים, והם כוללים סוגים שונים של ירושות וצוואות. בהתאם לכך, פעמים רבות מומלץ להיעזר בלווי עורך דין לענייני ירושה, על מנת לשמור על הזכויות שלכם. במאמר זה, נדון באופן מקיף בכל הסוגים השונים של צוואות וירושות הקיימים על פי החוק, ונתאר בקצרה את הדין החל על כל אחת מצוואות וירושות אלו. עם זאת, מידע ראשוני זה אינו תחליף לייעוץ עם עו"ד שיסייע לכם בתהליך.
הסיווג המרכזי ביותר, הוא בהבחנה בין ירושה על פי דין לבין ירושה על פי צוואה. ירושה על פי צוואה תעשה במקרים בהם הותיר המנוח אחריו צוואה תקפה ומלאה; במקרה כזה, הרכוש יחולק בין כל היורשים החוקיים על פי הצוואה, על בסיס צו קיום צוואה שיומצא על ידי הרשם לענייני ירושה או בית המשפט. ירושה על פי דין תעשה במקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, או הותיר אחריו צוואה חלקית, אשר איננה מתייחסת לכל נכסיו. במקרה כזה, הנכסים שאין לגביהם צוואה יחולקו על בסיס הכללים הקבועים הפרק השני לחוק הירושה, מכוח צו ירושה שיומצא על ידי הרשם לענייני ירושה או בית המשפט.
יש לציין בהקשר של ירושה על פי דין, כי במסגרת דינים אלו חלות הוראות ירושה מכוח אימוץ, לפי סעיף 16 לחוק הירושה, לפיהן דין הורה מאמץ כדין הורה ביולוגי, ודין ילד מאומץ כדין ילד ביולוגי, בכל הנוגע לדיני הירושה.
בדומה לכל חוזה, אף צוואה ניתן לערוך בכתב או בעל פה, ויהא לה תוקף מחייב. עם זאת, בניגוד לחוזה, ישנן הוראות מגבילות שונות אשר חלות על צוואות בעל פה והוראות החלות על צוואות בכתב יד, ולצוואה בעדים וצוואה בפני רשות יש מעמד משפטי משל עצמן. המטרה של כל הכללים המשפטיים המפורטים היא לוודא שרצון המצווה בא לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר. על פי סעיף 18 לחוק הירושה – צוואה יכולה להיעשות בכתב יד, בעל פה, בעדים או בפני רשות.
צוואה בכתב יד היא המופע ה"קלאסי" של צוואה. לפי סעיף 19, צוואה בכתב תעשה כולה בידי המצווה בעצמו, ועל מנת שיהיה לה תוקף מחייב עליה לשאת תאריך וחתימה של המצווה. במסגרת עריכת צוואה בכתב יד, מומלץ להסתייע בסיוע עורך דין צוואות וירושות, על מנת לוודא כי הצוואה אכן ממלאת את רצון המוריש.
לפי סעיף 23, ניתן לערוך צוואה בעל פה במקרה שבו אדם שוכב על מיטתו וקרוב למותו, או אדם חש שהוא קרוב למוות, כאשר הציווי נעשה בפני שני עדים. על מנת להעניק תוקף לצוואה בעל פה, יש לרשום את דברי המצווה בצורה מסודרת וברורה, תוך ציון של יום מתן הצוואה והנסיבות המקדימות לעשייתה בעל פה, על זיכרון דברים שייחתם בידי שני העדים ויופקד אצל הרשם לענייני ירושה. יש חשיבות רבה על פי החוק לבצע את תהליך הרישום וההפקדה מהר ככל האפשר, ולכן כדאי להשתמש במקרים אלו בלווי עורך דין ירושה. מומלץ לעשות זאת בהקדם האפשרי, ולהסתייע בסיוע מקצועי.
צוואה בפני רשות היא צוואה שנתן המצווה בכתב או בעל פה בפני גורם שיפוטי – שופט או רשם בית המשפט, חבר בית דין דתי או הרשם לענייני ירושה. על מנת להעניק תוקף מלא לצוואה זו, יש להקריא אותה בפני המצווה בידי הגורם השיפוטי, ולאחר מכן על המצווה להצהיר כי זו אכן צוואתו. אם ישנו מסמך חתום על ידי הגורם השיפוטי שקובע כי כל התנאים הללו התמלאו – הרי שקיימת צוואה בפני רשות.
צוואה בפני רשות אף מכונה צוואה נוטריונית, שכן ניתן לבצעה בפני נוטריון, לפי סעיף 22(ז) לחוק. בטרם עריכת צוואה נוטריונית מומלץ להסתייע בסיוע חיצוני מקצועי של עורך דין צוואות, על מנת לוודא שאכן כל התנאים למתן תוקף מלא לצוואה התקיימו.
צוואה בעדים היא צוואה בכתב, אשר נחתמה בידי המצווה בפני שני עדים, לאחר שהמצווה הצהיר בפניהם שזוהי צוואתו. על מנת לתת לצוואה זו תוקף מלא של צוואה בעדים, יש צורך בחתימתם של העדים על כך שתהליך החתימה וההצהרה אכן התרחש.
ישנם סוגים שונים של צוואות פגומות שהן בטלות, בשל פגם שיש בהן, אשר הופך את הגשמת רצונו של המצווה לבלתי אפשרי או בלתי ראוי, או לחילופין במקרים בהם הפגם מעיד על כך שהצוואה איננה משקפת רצון חופשי של המצווה. לא תמיד קל להוכיח כי צוואה נופלת באחת העילות הללו, ובית המשפט לא ימהר לקבוע זאת, אך לקביעה כזו של בית המשפט ישנן תוצאות דרמטיות. לכן, אם אתם סבורים שיש לכם טענה כזו או כי עשויים לטעון טענה כזו נגדכם, מומלץ להשתמש בשירותי עוד צוואות.
צוואה בלתי חוקית היא צוואה אשר לצורך ביצועה נדרש לעשות מעשה או מחדל בלתי חוקי. כך, למשל, צוואה אשר קובעת הוראות ביחס לירושת סמים אסורים או צוואה אשר מטילה חיוב לפגוע בצד ג' על מנת לזכות בירושה. על פי סעיף 34 לחוק הירושה, צוואה שכזו לא תבוצע. כאמור, אם אתם סבורים כי יש לכם עילה להתנגד לצוואה מחמת אי חוקיות, מומלץ להסתייע בלווי עורך דין לענייני צוואות.
צוואה בלתי מוסרית היא צוואה אשר כוללת בתוכה הוראה, אשר על פי התפיסות הנהוגות בציבור בישראל, היא איננה מוסרית. על פי סעיף 34 לחוק הירושה, צוואה שכזו לא תאכף, וניתן להתנגד לה בבית המשפט על פי עילה זו, אף אם ההוראה עצמה היא חוקית. יצוין, כי בית המשפט יעשה מאמץ להגשים את רצון המוריש, ורק במקרים חריגים וקיצוניים יפסול צוואה מחמת אי מוסריות. דוגמה למקרה שהוכרה צוואה כבלתי מוסרית, היא צוואה אשר קבעה כי הרכוש יימסר רק ליורשים שעלו לישראל והשתקעו בה, באופן שפוגע באופן חריף בחופש התנועה של היורשים הפוטנציאליים.
צוואה בלתי אפשרית היא צוואה אשר קובעת הוראות, שאין אפשרות לבצען במציאות. לעתים, המוריש קובע את הוראות הצוואה שנים רבות לפני מותו, ועד לרגע שבו הצוואה הופכת להיות רלוונטית, מצב העניינים במציאות משתנה – כך שהוראה שהייתה אפשרית בעת קביעת הצוואה, איננה אפשרית עוד. למשל, אם הצוואה מבקשת להוריש ליורשים נכס שבשעת מותו של המנוח כבר לא היה בבעלותו.
על פי סעיף 35 לחוק הירושה, במקרה שבו הצוואה מעניקה זכויות בנכסים לאדם אשר לקח חלק בעריכה שלה – הצוואה בטלה. הרעיון שעומד מאחורי הוראה זו הוא החשש שבעת עריכת הצוואה המנוח הושפע באופן בלתי הוגן מאדם שלקח חלק בעריכתה. מתוך השאיפה לכבד את רצונו החופשי של המנוח, ולמנוע מצב כי החלטתו לכתוב את הצוואה באופן כזה או אחר הושפעה על ידי דמויות חיצוניות בעלות אינטרס, נקבעה הוראה זו.
צוואה הדדית היא צוואה בגדרה שני בני זוג מחליטים על עריכת צוואה שהוראותיה זהות ומוסכמות על שניהם, וחלות על שני הצדדים. כמו כן, במסגרת צוואה ההסדרים הקבועים בצוואה תלויים זה בזה; כלומר, ההוראות שקבע המצווה הראשון מבוססות ותלויות בהוראות שקבע המצווה השני, ולהפך – כך שאילולא אחד המצווים קבע הוראה כלשהי בצוואתו, גם המצווה השני לא היה קובע זאת. כלומר, תוקפה של צוואת בן הזוג האחד תלויה בתוקפה של צוואת בן הזוג השני. על הוראות צוואה הדדית חל סעיף 8א לחוק הירושה, והיא מהווה חריג לכלל האוסר עסקאות בירושה וחריג לחופש לצוות.
הסכם ממון הוא הסכם בין בני הזוג הנשואים או הידועים בציבור, ומגדיר את זכויותיהם של בני הזוג בעקבות גירושין. היחס בין הסכם יחסי ממון לבין צוואה הדדית הוא מורכב מאוד, ובמקרים בהם קיים הסכם יחסי ממון שעומד בסתירה לצוואה הדדית, באופן מלא או חלקי, כדאי מאוד להסתייע בלווי עוד לענייני ירושה.
צוואה הדדית נתפסת מבחינה משפטית כהסכם בין בני הזוג, ועל כן ככל חוזה או הסכם היא מקימה אינטרס הסתמכות הראוי להגנה מצד בן הזוג השני. בשל אינטרס הסתמכות זה, בניגוד לכל צוואה אחרת, צוואה הדדית לא ניתן לשנות באופן חופשי, אלא יש לעמוד בתנאים הקבועים בסעיף 8א לחוק הירושה – והוראות אלו מהוות חריג לחופש הציווי הקיים בדיני הירושה.
צוואה מאוחרת שסותרת צוואה הדדית תהא בלתי תקפה, אלא בהתקיים תנאים מיוחדים. אם הצוואה המאוחרת ניתנה בזמן ששני בני הזוג בחיים, אז היא תהא תקפה רק אם המצווה מסר הודעת ביטול לבן זוגו מבעוד מועד. אם הצוואה המאוחרת ניתנה לאחר שאחד מבני הזוג נפטר, אז בן הזוג שמבקש לקבוע צוואה מאוחרת נדרש להשיב את כל הנכסים שקיבל על פי הירושה, או להסתלק מן הצוואה של בן הזוג הנפטר, ולא לקבל כל נכס ממנה.
במציאות המודרנית, ישנן משפחות שונות אשר אינן מבוססות על המודל המסורתי של משפחה. בין היתר, משפחות חד מיניות, משפחות המבוססות על הורות משותפת, משפחות בהן יש יותר משני הורים וכיוצא באלה. במקרים כאלה, לעתים דיני הירושה יידרשו לשאלות פרשניות, שכן רובם נחקקו לפני עשרות שנים, כאשר המחוקק לא נתן דעתו למבנים המשפחתיים החדשים הקיימים.
על כן, אם אתם חלק מתא משפחתי חדש, שאיננו מבוסס על המודל המשפחתי המסורתי, ועשוי להעלות שאלות משפטיות שונות ביחס לדיני הירושה או האפוטרופסות במות אחד ההורים, מומלץ להסתייע מראש בלווי מקצועי של עורך דין ירושה, אשר יסייע לכם לנסח צוואה אשר תגשים את רצונכם בצורה הטובה ביותר.
צוואה בחיים היא מסמך משפטי במסגרתו קובע אדם מראש הנחיות רפואיות מקדימות או מייפה את כוחו של אדם אחר לקבוע הנחיות רפואיות לגביו – למקרה עתידי שבו המצווה לא יוכל להביע את עמדתו לגבי הטיפול הרפואי בו, מחמת מצבו הרפואי או הנפשי. המטרה של צוואה בחיים, אשר מבוססת על סעיפים 31 עד 40 לחוק החולה הנוטה למות, היא להגשים את האוטונומיה של המצווה, במקרה עתידי שבו הוא לא יוכל לגבש עמדה צלולה בנושא.
ככלל, בדיני הירושה, צוואה מאוחרת גוברת על צוואה מוקדמת. יחד עם זאת, חריג למצב זה הוא צוואה אשר שוללת זכות ירושה בלבד (המכונה גם "צוואה נגטיבית" או "צוואה שוללת"). מדובר בצוואה בגדרה אדם מבטל את כל צוואותיו הקודמות, אך איננו קובע הוראות חדשות לגבי אופן חלוקת ירושתו. צוואה זו יוצרת מורכבויות משפטיות, שכן היא מלמדת על רצון המוריש שלא להוריש לאף אחד – ואף לא למדינה – את רכושו. בשל הקושי להותיר רכוש ללא בעלים, עולות שאלות משפטיות מורכבות במקרים אלו, ואם נתקלתם בצוואה "נגטיבית" מומלץ להיעזר בסיועו של עורך דין לענייני צוואות.
סוג הצוואה / הירושה | מהות הצוואה |
ירושה על פי צוואה | כללי ירושה אשר קובעים כיצד יש ליישם חלוקת ירושה בהתאם לצוואה שהותיר אחריו המנוח. |
ירושה על פי דין | כללי ירושה אשר קובעים כיצד יש לחלק ירושה בהתאם לדין, במקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה או הותיר אחריו צוואה חלקית. |
צוואה בכתב | צוואה שערך אדם בכתב יד, בתוספת חתימתו ותאריך מתן הצוואה. |
צוואה בעל-פה | צוואה שנתן אדם לפני מותו או כאשר חשב שהוא קרוב למותו, בעל פה, בנוכחות שני עדים, והיא נרשמה בצורה מסודרת בזיכרון דברים חתום. |
צוואה בעדים | צוואה בכתב שנחתמה בפני שני עדים על ידי המצווה. |
צוואה בפני רשות או צוואה נוטריונית | צוואה בכתב או בעל פה שניתנה בפני גורם שיפוטי, אשר חתם עליה, לאחר הקראת הצוואה למצווה והצהרת המצווה כי זוהי אכן צוואתו. |
צוואה בחיים | צוואה שנותן אדם על מנת לקבוע הוראות לגבי טיפול רפואי עתידי, במקרה שבו הוא לא יוכל – מחמת מצבו הרפואי או הנפשי – לקבל החלטה זו בעצמו. |
צוואה בלתי חוקית | צוואה אשר לצורך ביצועה נדרש לעשות מעשה או מחדל בלתי חוקי. צוואה מסוג זה בטלה. |
צוואה בלתי מוסרית | צוואה אשר כוללת בתוכה הוראה, אשר על פי התפיסות הנהוגות בציבור בישראל, איננה מוסרית. צוואה מסוג זה בטלה. |
צוואה בלתי אפשרית | צוואה אשר קובעת הוראות, שאין אפשרות לבצען במציאות. צוואה מסוג זה בטלה. |
צוואה לטובת מי שנטל חלק בעריכתה | צוואה מעניקה זכויות בנכסים לאדם אשר לקח חלק בעריכה שלה. צוואה מסוג זה בטלה. |
צוואה אשר שוללת זכות ירושה בלבד | צוואה בה נקבע כי כל צוואותיו הקודמות של המוריש בטלות, אך לא נקבע בה הוראות עתידיות לגבי חלוקה של הירושה חלף צוואותיו הקודמות |
אם כן, דיני הירושה הם מורכבים וכוללים סוגים רבים של צוואות, אשר על כל אחת מהן חלים דינים שונים. משכך, חשוב להסתייע בלווי מקצועי של עורך דין צוואה או עורך דין ירושה, אשר יאפשר לכם למצות את זכויותיכם. לאור הניסיון הרב וארוך השנים שלנו עם צוואות וירושות מסוגים שונים, אנחנו ממליצים לכם לפנות אלינו ולהסתייע בשירותינו המשפטיים, שכוללים גם עריכת יפוי כח מתמשך ועוד.
אנחנו כאן עבורכם בכל מה שקשור לצוואות, ירושות, ושירותים משפטיים נוספים.